A DANCE FOR A DRESS IN THE FOREST
Dinis Machado (koreografi och dans)
Odete (Original soundtrack)
A DANCE FOR A DRESS IN THE FOREST är ett försök i ständig rörelse att återhämta kvinnlig frånvaro av min kropp. Vad betyder det att vara queer när du är ensam borta från den andras blick? Vad är queerness i relation till sig själv?
Att spendera tid i skogen fick mig att notera och förhålla mig till materia i omvandling. Hur samma materia antar formen av ett träd, en insekt, en svamp, en björn eller ett bär. Hur bäret blir björnen när det äts, hur trädet blir en svamp när det äts upp av svampen, hur svampen blir en del av min kropp när jag äter den. Kön liksom skogen känns för mig som en muterbar konstellation, där en sak kan bli en annan men också kan sönderdelas och vila i utrymmet däremellan, när trädet varken är trädet eller svampen utan en process utan namn däremellan.
Denna dans bygger en fiktiv kropp som söker efter en relation med en klänning, samtidigt som den paradoxalt upplöser sig i ständiga metamorfoser, huserar känslor, bilder, trauman och sensationer. Intryck, vaga minnen och uttömda fragment av historier. Rör sig genom lust.
Kan också upplevas på Sjösala kl. 18.00
Dinis Machado arbetar som koreograf sedan 2008. Född i Porto (Portugal), baserad i Stockholm med sommarhus i Värmland. Han har en MA i koreografi vid DOCH under ledning av Jefta van Dinther och Frédéric Gies och en utbildning från det fristående programmet för bildkonst vid Maumaus – konstskola i Lissabon. Han har även studerat teater och dans vid ACE and Balleteatro i Porto och ESTC i Lissabon. Dinis Machado har tilldelats årets Birgit Cullberg stipendium.
ÂMTANS RÖRELSE
Koreograf Anna Asplind, Dansare från Kulturskolan i Sunne
Landskapet längs Âmtan är handgjort. Marken har dikats för att kunna bära skörd, skogen har odlats för att ge virke, ån har rätats ut för att Mårbackas åkrar inte skulle svämma över och breddats för att kunna forsla stål. Hur förhåller vi oss till natur som är formad av oss, för oss men samtidigt är ett landskap där våra kroppar vanligtvis inte är? Hur rör vi oss i ett landskap där maskinens rörelser tagit över slåtterliens dans? Vi återtar platsen genom dansen, vi tittar nära, tar hand om, låter oss själva bli omhändertagna, vi rör oss i, genom, nära och långt bort för att under en kort stund vara en del av landskapets ständiga rörelse av förändring.
Anna Asplind (f.1984), utbildad dansare och landskapsarkitekt, utgår från platsen i sin konstnärliga praktik. I sitt arbete uppmärksammar hon framförallt subjektets upplevelse av en plats genom kroppen i rörelse. Anna Asplind är Sjösala Dansbana - unexpected movements första residens koreograf och lägger grunden för kommande verksamhet.
Dansskolan i Sunne startades 1976 av Tuula Dajén och har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Idag består Kulturskolan av 180 danselever och undervisas av Linda Schagerström.
ÅKERDANS
Tove Klang (Koreografi och dans)
För Tove är skapande i grunden lek, idealläge är när ingen prestationsångest existerar, då kommer den mest genuina kreativiteten fram. När Tove arbetar utgår hon ifrån en tydlig ide och sen ser hon vad som händer, steg är oftast bara steg, det intressanta sker först när allt sätts i ett sammanhang; en känsla, en miljö, en historia. Dansen är som livet, invecklat och fullt av lager, virrvarret tar oss någonstans, ibland styr man och ibland följer man bara med.
Tove Klang är frilansande danskonstnär, född och uppvuxen i Sunne men nu bosatt i Karlstad. Hennes huvudområde är scenkonstnärlig dans och sedan några år tillbaka arbetar hon även mycket med dans på alternativa spelplatser. Efter utbildning och arbete utomlands flyttade hon 2017 tillbaka till Värmland där hon aktivt arbetar med att utveckla den regional dansscenen och etablera konstformen som en självklar del av kulturutbudet i regionen.
NATTBAD
Amalia Bille (skulptur)
I Nattbad är det människan och de inre landskapen som allt kretsar kring, blicken och vad som ryms däri. Ett huvud med med färgglada lampor, en vit häst som speglas i det mörka vattnet eller en svart katt som skjuter rygg. De som befolkar Amalias bildvärld befinner sig lite vid sidan av, med en tunn vägg mellan sig och det verkliga livet.
Amalia Bille (1971) är konstnär verksam i Göteborg, Mölndal. Hon tog Masterexamen i keramikkonst vid HDK 2017, och har på kort tid visats på ett flertal ställen runtom i landet. Under 2018 och 2019 har hon ställt ut på bla BERG Gallery, Cecilia Hillström Gallery, Dalslands Konstmuseum, Höganäs Keramiskt Center, RIAN Designmuseum, Flaménska galleriet, Rörstrands Museum samt på Galleri Thomassen i Göteborg.
SÅNG TILL ÂMTAN
Tomas Björkdal (Ljudinstallation)
Märker du att trädet är på väg att falla ned i dig? Känner du hur din yta reflekteras så att hela rummet vibrerar? Ljud färdas fortare i vatten än i luft, hör du mig?
Tomas Björkdal använder sig av ljud som kommer från platsen han arbetar på, som kryper ur rummet självt. Ljuden manipuleras och omformuleras, de bygger upp och väver samman ett finstämt ljudrum där Björkdal spelar lika mycket för platsen som för oss.
ELEKTRONISK FLORA
Simon Lerin (Konsert)
I projektet Elektronisk Flora använder Simon Lerin GSR-sensorer för att spela in bio-elektriska signaler från växter. Växter är komplexa, socialt interaktiva och kommunikativa väsen. De samarbetar och utvecklar avancerade relationer med både svampar och insekter. Genom en modulär-synth omvandlas växternas elektriska impulser till musik där växterna själva bestämmer toner, melodier och rytmer. Simon spelar vanligtvis i duon Lerin/Hystad vars konstnärskap är ett samarbete med naturen, de är ömsesidigt beroende av varandra. Åskådaren kan inte se eller höra växternas elektriska puls utan duons synthar och sensorer som agerar översättare. Och de kan inte skapa sina installationer utan växternas vibrationer/rörelser.
Lerin/Hystad har sedan 2010 samarbetat i ett gränsland mellan bildkonst och experimentell musik. Lerin/Hystad är båda utbildade vid Konstfack i Stockholm och Konsthögskolan i Bergen, Norge. Duon har deltagit i flera separat och grupputställningar både i Sverige och i andra länder. De är också aktiva musiker och har turnerat i Europa, Kina och Japan.
INSTALLATION
Christofer Bocker (Ljudinstallation/Performance)
Mellan 2013 - 2016 samtalade Christofer Bocker en timma vardera med hundra anonyma personer, i lanterninen, i Slottet, i Sunne. Installationen är ett sökande i det materialet, där ljud och text mött skådespelare som tolkar delar av texter skrivna utifrån samtalen i Slottet. Verket är ett första utforskande av Slottets berättarväv, ett utforskande som kommer pågå under 2020-2022.
Kan också upplevas i Silon under dagen. Hämta mp3-spelare i info-disken.
Christofer Bocker är sedan femton år verksam som dramatiker och har en MFA från STDH. Senast aktuell med pjäserna Det explosiva på Angereds teater och Ensamheten på KRPCT.
Genomgående i Bockers konstnärliga verksamhet är utforskandet av det främmande, den Andre, samt att undersöka i vilken mån vi förstår att det främmande i lika stor utsträckning finns inom oss själva.